Rotterdam

ROTTERDAM

In Rotterdam, geboortestad van Servies, is in alle vier windrichtingen van de stad samen met inwoners stof verzameld voor het Rotterdamse Servies. Door samen te werken met verschillende verenigingen en organisaties zijn veel mensen bereikt, en kon worden geleerd voor de aanpak in andere steden.
Noord

In Noord is samengewerkt met bewonersorganisatie InHillegersberg en 110-Morgen, die samen met Luchtmeetnet HIS de luchtkwaliteit in de wijk meten. De wijken Schiebroek en Hillegersberg zijn ingeklemd tussen ‘Rotterdam The Hague Airport’ en snelwegen. Door de bouw van de toekomstige A16 –waar de eerste bomen al voor zijn gekapt- maken de bewoners zich zorgen over hun gezondheid als gevolg van luchtvervuiling. Aan deze actie heeft EenVandaag een uitzending gewijd (meer lees je hier). Samen met een aantal genodigden via de redactie van EenVandaag trokken de bewoners richting een viaduct om fijnstof te verzamelen, duidelijk goed geïnformeerd over de zaak, en boos. Zij willen van deze vervuiling af! Behalve deze dag…

Oost

In het oosten is samen met bewoners bij het Rotterdamse icoon het Blaaksebos geoogst. Deelnemers verzamelden zich in de Centrale Bibliotheek, ‘huiskamer van de stad’. In een klein groepje werden de stofnesten van de kubuswoningen afgenomen – steeds betere hoekjes, steeds meer enthousiasme. Een kleine groep maakt gesprekken des te intiemer – en de follow-up werd des te groter… één van de deelnemers stelde voor om deze activiteit te organiseren voor alle eerstejaars studenten van de opleiding waarbij hij werkzaam was als docent duurzaamheid. (Lees verder bij Amsterdam.)

Zuid

‘Op Zuid’ is samengewerkt met het buurthuis in Charlois ‘Het Huis van de Wijk’, op steenworp afstand van het Maastunneltracé, de ‘slagader’ van autoverkeer dwars door de stad. Van het oogsten is een verslag uitgezonden door het radio programma ‘Chris Natuurlijk’ van Radio Rijnmond en ‘Nooit meer slapen’ van de VPRO. Tijdens de voorbereidende gesprekken keken mensen in het buurthuis verwonderd naar het Servies, maar de drempel om zelf mee te oogsten bleek te hoog. Te vies?Via de radio uitzendingen deden dan toch veel mensen mee.

West

In West is met drie verschillende organisaties samengewerkt. In samenwerking met Het Nieuwe Instituut vond een workshop plaats ‘from Dust to Design’, waar deelnemers een porseleinen staaltje met de zelf geoogst fijnstof hebben geglazuurd. Deelnemers zijn in twee uur tijd meegenomen in het hele proces, van oogst tot keramiek. ‘Ik wil dit vaker doen!’

Niet lullen maar poetsen

Samen met het Stadmakerscongres, hebben deelnemers in de workshop ‘Niet lullen maar poetsen’ fijnstof geoogst op – en onder – het drukke Kleinpolderplein. Stadmakers uit verschillende hoeken, werkzaam bij GGD of als theatermaker, stroopten samen hun mouwen op. Een deelnemer vroeg zich af waarom de plek onder de viaducten van het knooppunt opeens zo afstotelijk was, de ander werd juist blij om zijn medewerkers te vertellen over deze dag. Zoals verwacht een flinke oogst van ruim 80 gram.

Scholieren van de Rotterdamse Shri Saraswatie school hebben in een paar lessen bij Bouwkeet in Rotterdam-West lessen in keramiek gekregen, met gastles van Servies. De kinderen hebben in de eerste les gewapend met zwabbers en poetslappen het fijnstof op het Marconiplein geoogst (vanwege de veiligheid voor kinderen is gekozen voor de ‘natte methode’), om het vervolgens te gebruiken als glazuur op hun zelf gemaakte theekoppen. Thuis vertelden zij het verhaal, en zo werden de kinderen ambassadeurs van het project.

Er is samengewerkt met onder andere: Gemeente Rotterdam, DCMR, RIVM, stadslab Luchtkwaliteit, Milieudefensie, Het Nieuwe Instituut , Het Stadsmakerscongres, Bewonersorganisatie 110 morgen

De set is aangekocht door Museum Rotterdam