Berlijn

BERLIJN

Dat slechte lucht niet alleen een lokaal probleem is, is het Berlijnse Fiction Forum wel duidelijk. In haar experimentele ruimte waar plek geboden wordt aan kunst en ontwerp gaat de organisatie graag de discussie aan over mogelijke toekomstscenario’s die wèl gezond, eerlijk en duurzaam zijn. ‘Schone lucht voor iedereen’ is een toekomstbeeld dat daarbij past. De aankoop van in eerste instantie van het Rotterdamse Servies voor de expositie van Fiction Forum laat zien dat er grensoverschrijdend wordt gedacht.

Om vervolgens aan de slag te kunnen met het stof van de eigen leefomgeving voor de ontwikkeling van een Berlijnse editie is in november 2019 een workshop georganiseerd om gezamenlijk het Berlijns stof te oogsten. Een groep van ongeveer 20 deelnemers heeft in een uur tijd 60 gram stof verzameld door het van richels van het Haubtbahnhoff af te schrapen. Vooral de stukken rondom de uitgang van de vierbaans autotunnel die onder dit station loopt werd veel stof gevonden. Vervolgens konden deelnemers het gevonden stof verwerken tot glazuur, en een staaltje keramiek glazuren. Iedere deelnemer kreeg zijn of haar staaltje twee weken later weer terug, gebakken door de keramist uit het netwerk van Fiction Forum. Een deelnemende journaliste schreef er een artikel over in de Heise “Ik ben nog nooit zo blij en onthutst geweest bij het schoonmaken om het perfecte vuil te krijgen.

 

 “schoonmaken om het perfecte vuil te krijgen”

In het Rotterdamse atelier is met de overgebleven stof een Berlijnse editie gemaakt. Deze set is nu onderdeel van de collectie van Fiction Forum. Als een tastbaar bewijs van dit heden wat hopelijk in de toekomst een vreemd ongezond tijdperk zal blijken.