servies

Data op je bord

Omdat de initiatiefnemers van het project Servies in Rotterdam wonen en werken (en ademen) zijn zij aan de slag gegaan met het stof dat daar in de lucht hangt. Zo leggen zij de Rotterdamse luchtkwaliteit vast in een porseleinen servies dat om te beginnen uit 6 delen bestaat. Alle 6 delen maken zij in 5 kleuren, die bepaald worden door de hoeveelheid fijnstof die door een persoon gedurende een periode ingeademd wordt. Het resultaat is een servies als een merkwaardige matrix van data.

In tien jaar ademt een Rotterdammer ongeveer een hele gram in. Daar wordt één kopje of bord mee geglazuurd, net als met de hoeveelheden die je in 25, 45, 65 of 85 jaar binnenkrijgt. De kleurverschillen spreken voor zich!

Inmiddels is ook van andere steden servies gemaakt. De stad waar het stof geoogst is en het aantal jaar waarin een inwoner de gebruikte hoeveelheid stof binnenkrijgt zijn op elk serviesstuk gemarkeerd, zoals hier RTM 45: Rotterdam, 45 jaar.

1 gram

Voor deze vanitas is de fijnstof ‘footprint’ samen met de DCMR uitgerekend voor een aantal dagelijkse keuzes op en om het bord. De uitkomsten staan gelijk aan de hoeveelheid stof die je in 10 jaar in Rotterdam inademt, 1 gram. Dit is dezelfde hoeveelheid lucht vervuiling van een gemiddeld autogebruik van 1 persoon in Rotterdam in slechts 5 dagen. Het fijnstof dat we inademen komt ook uit de uitlaat van containerschepen, en waait vervolgens naar ons toe. 1 gram staat gelijk aan de hoeveelheid fijnstof uitstoot van het vervoer van 7 items (zo groot als een schoen of een servies kopje) met een containerschip van China naar Rotterdam.