Amsterdam

LONDEN

De lucht die we in onze steden inademen is slecht. Dagelijks ademen we ongemerkt roet, stikstofoxiden en giftig fijnstof in. Wetenschappers hebben vastgesteld dat er geen ‘veilige’ niveaus van luchtvervuiling zijn. Vervuilde lucht is het grootste milieurisico voor de volksgezondheid in het VK.

 

Als reactie hierop organiseert Ceramic Art London 2022 ‘On Air’, een tentoonstelling waarin smog-deeltjes, klei, glazuur, keramiek en klei-stop-frame-animatie worden gebruikt om deze onzichtbare dreiging tastbaar en zichtbaar te maken. Het is bedoeld om discussie en debat uit te lokken – een oproep tot actie. Deze tentoonstelling is een internationale samenwerking met vijf kunstenaars, uit het VK en de rest van de wereld: de provocerende theekopjes van Servies gekleurd met fijnstof-gekleurde glazuren, het uitdagende werk van Kim Abeles waardoor omgevingsdeeltjes op gedenk borden vallen en portretten van wereldleiders en hun uitspraken in de lucht vervuiling worden onthuld. Glazuurspecialist Linda Bloomfield vertegenwoordigt korstmos in glazuren, als vroege indicatoren van luchtvervuiling, Jasmine Pradissitto beeldhouwt aangrijpend in Noxtek, een keramisch geopolymeer dat stikstofdioxide kan absorberen en Jo Pearl combineert keramiek met kleianimatie om het gevoel van naar adem happen tot leven te brengen . Bekijk alle interviews met de artiest van “On Air” op Smogware_London Instagram pagina.

Deze tentoonstelling is een initiatief van Servies, en wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden en de Craft Potters Association. Samengesteld door Iris de Kievith, Jo Pearl, Annemarie Piscaer