Brugge

BRUGGE

De Brugse luchtkwaliteit is op bepaalde plaatsen in de stad erg slecht. Vooral in de smalle historische straten van de binnenstad met veel verkeer, de zogenaamde ‘street canyons’.

Dat bleek uit Curieuzeneuzen Vlaanderen, het grootschalige burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Langs drukke wegen en binnensteden, leveren auto’s de grootste bijdrage aan roet en fijnstof in de lucht.  Echter is in Vlaanderen de houtverbranding (30%) de belangrijkste bron van fijn stof (2015).  Deze  fijnstof veroorzaken we echt zelf door het stoken van onze kachels!

Handmade in Brugge haalt het Rotterdamse project naar Vlaanderen om in eerste instantie in Brugge Servies samen met de bewoners, en de makers tot stand te laten komen. Zo wordt de problematiek van fijnstof aanschouwelijk gemaakt, wordt de discussie errond aangewakkerd en de zoektocht naar oplossingen op lokaal niveau aangemoedigd. Door ook in andere Belgische steden aan deze ‘urban mining’ te doen, kan een mooie staalkaart ontstaan van fijnstof in Vlaanderen en een unieke reeks keramiek tot stand komen die door kleurschakeringen in de glazuur de lokale verschillen in Vlaanderen in de verf zet!

 

 ze zijn hier te proper

Emma in Brugge deelde haar dilemma van haar gebrek aan grondstof – ondanks de zogenaamde ‘streetcanyons’, de pittoreske nauwe straatjes van Brugge waar al het fijnstof blijft hangen … en zodra het neerslaat wordt weggepoetst door de bewoners en winkeliers. “Ze zijn hier te proper!”

De oplossing voor haar dilemma heeft ze gevonden. Het fijn stof wordt door schoorsteenvegers verzameld, om zo het verhaal te kunnen vertellen over de grootste brom in Vlaanderen: de kachels.

Meer info hier.

Partners

Servies Brugge is mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van Bovenlokaal Cultuurprojecten

Er wordt samengewerkt met:

Partners Brugse editie Servies: Vlaamse Overheid
OP/TIL
Stad Brugge

Dienst Leefmilieu Brugge // Stadslabo Brugge Vives
HoWest
Mind- and Makerspace Brugge

Vorming Plus
Syntra West
West-Vlaamse Milieufederatie Vlaamse Milieumaatschappij Natuurpunt
BRAL
House of Time