Milaan

MILAAN

Een espresso uit een kopje gekleurd met het stof van de Viale Monte Ceneri, zou jij het drinken?
Deze vraag wordt bezoekers gesteld tijdens de Milaan Design Week in oktober in het interactieve Smogware Café.
 

Voor veel Milanezen is de Viale Monte Ceneri hét voorbeeld van de ongelukkige impact van het verkeer op het leven in een stad.

De capaciteit van de ringweg waar de Viale onderdeel van is, werd tussen de ’50 en ‘60 verdubbeld door een viaduct te creëren met een lengte van meer dan 2 km, dwars door een dichtbewoond gebied van Milaan. Zoals in veel steden kon men de toename van het verkeer toen niet bevroeden. Vandaag de dag zien bewoners in de flatgebouwen het verkeer onophoudelijk langs hun balkons voorbij razen, en houden angstvallig hun deuren en ramen gesloten voor het lawaai en smog.

Het Milanese ontwerperscollectief ‘The Bench Collective’ is met ‘oogst instructie’ op pad gegaan naar de Viale Monte Ceneri , dat letterlijk Berg van As betekent. Onder het viaduct lagen inderdaad bergen stof.

Film door The Bench Collective, Alessandro Ianniello.

  virtueel op de koffie in Milaan

In Europa kunnen Rotterdam en Milaan gezien worden als ‘zustersteden’ op het gebied van luchtverontreiniging. Aanleiding voor samenwerking in het Smogware netwerk, waarvoor tijdens de Milano Design Week de kick off van Smogware Milano zal plaatsvinden. Binnen het nevenprogramma DOS2020 kunnen bezoekers deelnemen aan een SmogWalk door de stad. Onder leiding van the Bench Collective wordt stof verzameld en na een workshop wordt een (interactieve) koffie aangeboden uit de eerste editie Milanese Smogware espresso koppen. Iris en Annemarie drinken hun koffie in de Rotterdamse studio (en bedenken de goede Milanese smaak erbij) en brengen – op veilige afstand – de verschillende steden waar het Servies project is gelanceerd met elkaar online in gesprek.

Het interactieve Smogware Café is de eerste stap samen met DOS en the Bench Collective van een langer traject richting de Milano Design Week 2021.

Het Smogware project wordt gepresenteerd bij het hoofdkantoor van DOS – Design Open Spaces in de Fabbrica del Vapore. Dit evenement laat antwoorden zien van designers op de nieuwe context van Corona-maatregelen. Om grote bijeenkomsten te vermijden vindt het bijvoorbeeld plaats op verschillende locaties, ‘pixels’, verspreid door de stad. Als een spel worden op die plekken echte en virtuele wereld bij elkaar gebracht. Zo kunnen via instagram filters objecten tevoorschijn getoverd worden op straat, waar je ‘echt’ omheen kunt lopen.

Partners

Dit eerste project in Milaan is mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Er wordt samengewerkt met:
DOS2020
The Bench Collective
Vincenzo Curcio